Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyúl etetése

                A nyuszik etetése

Nyuszi

  Ne felejtsük el,hogy a nyulak természetes eledele a zöldféle,amit éles metszőfogaival,rágcsálnak.

Mégis a nyulak etetésénél ma egyre nagyobb szerepet kapnak az úgynevezett teljes tápok. Meglepő, de ez inkább kárukra, mint hasznukra szolgál. Könnyűnek tűnik ugyanis egy zacskó teljes tápot beborítani a tálkájukba, főleg ha az van ráírva, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmaz. Ez táplálkozástanilag igaz is, de semmiképpen nem felel meg a nyulak táplálkozási szokásainak. A szárazeledel ugyanis sokkal magasabb kalóriatartalmú, mint a természetben fogyasztott táplálék. A legtöbb nyúl számára a szabad hozzáférés a korlátlan mennyiségű táplálékhoz előbb-utóbb olyan túlsúlyt eredményez, mely nemcsak a küllemét rontja el, de az élettartalmát is megrövidítheti.
A szárazeledelt valamilyen súlyos kerámiaedénybe tálaljuk, így a nyúl nem fogja azt felborítani, és tartalmát szétszórni (néha ugyanis az unalmas órákat próbálják ilyen módon elütni).

Mindig biztosítsunk elegendő táplálékot egy adag etetése és ne hadjuk felgyülemleni se a tálka alján,mert az elromláshoz vezethet és így a nyuszi könnyen megbetegedhet.

Kertben tartott álltoknál ügyeljünk arra,hogy a szárazeledeles tálkát a dróthállótól távolabb helyezzük el,mert így elkerülhetjük azt,hogy elázon.

Adjunk nekik hereszénát, mert a napi táplálék tömegét növeli, ezáltal feltölti az emésztőrendszert, és csökkenti az étvágyat. Különböző vizsgálatok bebizonyították, hogy a jó minőségű széna csökkenti az emésztési rendellenességek gyakoriságát, valamint viselkedési rendellenességek, így például a szőrrágásnak is elejét veszi, amely leggyakrabban a rostszegény táplálkozás következménye. A nyúlnak adott széna minősége rendkívül fontos. Mindenképpen legyen portól és penészgombától mentes.Legjobb,ha első osztályú szénát vásárolunk és ha van elég helyünk a tárolásra, gazdaságosabb egy egész bálát vennünk.

Biztosítsunk elegendő vízet is.Ne feledkezzünk meg mindég kitisztítani a vízes tálkát mielőtt utánna töltenénk.

Vitamin kiegészítés képpen pedig adhatunk kedvencünknek pitypangot,retket,sárgarépát,aggófüvet,pásztortáskát,lóherét és salátát.De nagyon figyeljünk a mennyiségre,mert a túl sok zöld felfújódáshoz vezet.

Nyuszik

 
 

 Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 54126
Hónap: 324
Nap: 4